Pizza Blog

Nápolyi pizzák balatoni stílusban - Paletta Budapest

2019. november 29. - Jancsa Jani

Ahogyan haladunk előre az évben, egyre több hely dönt úgy, hogy a nápolyi stílusú pizzát felveszi a kínálatába - így tett nem is olyan régen a budapesti Paletta is!

2019-11-23_13_47_43.jpg

Bezerics Danihoz régi barátság fűz, még a boglári egység óta, és azóta is figyelemmel kísérjük egymást tevékenységét, így nem is volt kérdés, hogy amikor megláttam, hogy kapható nála pizza, máris felkerekedtem csekkolni. A helyszínen amúgy folyamatosan változó étlappal dolgoznak (korábban erről csináltam videót is), ráadásul most megint lett egy étlapfrissítés, és a különböző szegmensek a Balaton különböző pontjait dícsérik (lásd: fotó), de most nem is erről szeretnék beszélni, hanem magáról a nagybetűs PIZZAról.

2019-11-23_12_52_02.jpg

A tésztába is rögtön vittek egy kis furfangot, dupla nullás valamint manitoba liszt keverékével dolgoznak, a kelesztés 24 órás, valamint poolisht használnak előtésztának, és végül egy elektromos kemencében sütik meg, olyan egy-másfél perc alatt a pizzát. Ami még nagyon fontos, hogy az eddigi vendéglátásukhoz hasonlóan itt is hatalmas hangsúlyt fektetnek a Balaton környéki alapanyagokra, amelyeket majd a pizzákon meg is látunk - kezdjünk is bele!

2019-11-23_12_50_06.jpg

Margherita DOP Balaton. Itt már az elnevezés is árulkodik arról mire számíthatunk, de először nézzük meg a tésztát (amit itt írok, minden későbbire is igaz lesz). A széle kellemesen levegős, alakra is tökéletes. A tésztája középen egy kicsit stabilabb és ropogósabb, mint a klasszikus nápolyi pizzának, valamint a szélén kapott körbe egy fokhagymás-olajos kenést, ettől csillog úgy, mint egyszeri politikus szeme az adriai jachton.

2019-11-23_13_28_08.jpg

A feltétek terén kapunk rá bátyai paradicsomból készült szószt (mondjuk ez pont nem balatoni, de ezt valahogy túléljük), zalaistvándi mozzarellát, hátul a konyhán készülő rikottát (ugye ez sem a klasszik magherita eleme), valamint egy kis szárított paradicsomot, és természetesen bazsalikomot. Az ízek bombaként robbannak a szánkban, és nagyon egyben van az egész, kezdésnek tökéletes!

Kíváncsi vagy pizzás hírekre, infókra, szeretnél egy jót dumálni a többi Pizzaimádóval, vagy csak nem akarsz lemaradni a legfrissebb postokról? Csatlakozz a Pizzaimádók Társaságához!

2019-11-23_13_32_40.jpg

Con pesce gatto. Folytatódik a mókavonat, ugyanis ez egy olyan tonhalas pizza, amin a fő összetevő nem található meg, helyette ellenben került rá feltétként balatonboglári harcsa, ami igazából megint egy nagyon frappáns és ötletes trükk. A pizza alapjaként egy tejfölös-fokhagymás szósz szolgál, valamint marinált lilahagyma, konfitált fokhagyma, kis bébispenót, zeller és rikotta teszik teljessé a képet. Pont megfelelően zsíros, de nem nehéz - pont olyan, mintha egy bajszos harcsának üldözött vízvezetékszerelő üldözne egy szellemlakta kastélyban.

2019-11-23_13_48_35.jpg

Prosciutto, szerintünk. Bár a pizza neve elkezdett közeledni a “Csucsu kedvence” szintű névadási koncencióhoz, a feltét ami rajta van még a legszigorúbb BKK ellenőrt is megenyhítené, ugyanis a sonka a lényeg rajta. A SONKA, amit megint kénytelen vagyok nagybetűvel írni, ugyanis nem tudom, mikor ettem utoljára ilyen jót. Bezerics házi tartás, szeretettel nevelt, azután ugyanígy feldolgozott jószág, és a végeredmény pedig agyeldobósan jó: vékony szeletek, kicsit füstös, nagyon érett, és itt még nincs is vége a jóságnak, ugyanis a feltétként rákerülő aszalt szilva ad még egy csavart az egész történetnek. A visszatérő rikotta és a rukkola pedig már csak a pont az -i betűn.

2019-11-23_13_59_45.jpg

Oh my Deer! Szóviccekben engem sem kell félteni, de itt most nekem is meg kell emelnem a kalapom, ugyanis idáig a szarvasgombás pizzákon csak egy “szarvas” volt - de miért is ne kerülhetne rá valódi szarvas is, szalámi formájában? Így is tettek jelen esetben is, az alap szarvasgombás, megy rá egy szintén balatoni mikrobeszállítótól érkező Hópehely (vagy inkább Hahópihe?) burgonya, majd egy évig érlelt Pátersajt, és rozmaring is. Bár nehéz választani, de talán ez volt a legdurvább pizza aznap, a kombináció a mennyben köttetett, pont.

2019-11-23_14_11_45.jpg

2019-11-23_14_12_02.jpg

Végül található az étlapon egy szezonális pizza is, így az ősz környékén ez a Seasonale, mely már formájában is kicsit másmilyen, csillag formára hajtogatott, és az alapja pedig sütőtök krémmel kent. Erre megy még kéksajt, tökmag, a már korábban emlegetett sonka, mozzarella, és rukkola is. Ha őszinte akarok lenni, ekkor már nagyobbat sóhajtoztam, mint egy megtermett ogre a pacalfőző fesztiválon, de a tisztesség kedvéért ebből is elfogyasztottam egy szeletet - hiba is lett volna kihagyni, ugyanis ahol minden találkozott benne, az egy őszi erdei katarzissal is felért.

2019-11-23_14_29_20.jpg

“Jani, megkóstolod a nudlit?” - hangzott a kérdés, és fitneszőrült legyek, ha erre nemet mondok, gondoltam, szóval hamarosan már előttem is állt a tényér, benne egy kis diós tésztával, és angolkrémmel, ahogyan azt illik. A nagyobb gond az volt, hogy ez sem maradt el az előzőektől, így ezek után kértem egy talicskát, és hazatoltam magam benne.

2019-11-23_15_07_12.jpg

A pizzák 2150-től 3750-ig tartanak, ellenben ne úgy gondoljunk rájuk, mint “csak” pizzák, hanem ezek főétel minőségű ételek, rengeteg odafigyeléssel, ötlettel, és minőségben tökéletes alapanyagokkal. A Palettában most sem csalódtam, és őszintén, tiszta szívvel ajánlom minden kulináris élményeket kedvelőnek! 

2019-11-23_14_01_56-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pizza.blog.hu/api/trackback/id/tr315330142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása