Pizza Blog

A velencei Tekergő-sztori

2018. december 13. - Jancsa Jani

Van egy olyan autópálya-menti étterem, amely már több éve felkerült a radaromra: először még burgerezni jártam ott, közben már pizzáztak, és aztán még nagyon komolyan ráfeküdtek a barbecue vonalra is. Ha van három olyan ág, ami nekem nagyon szimpatikus, akkor ezek tuti, szóval nem is volt kérdés, hogy ellátogatok hozzájuk egy jó kis interjúra!

2018-08-16_16_59_30.jpg

Az étteremben Turanitz Katka és Gergő fogadott, ők viszik ezt a remek kis étterem-motel kombót. Nem tud nem feltűnni, hogy a képeken még jó idő volt - a begépeléssel kicsit megcsúsztam, de az itt tárgyaltak attól még totálisan érvényesek a frissen beköszöntött hideg időben is.

2018-08-16_17_56_50.jpg

Meséljetek egy kicsit a helyről, mit kell tudni róla, mikor nyitottatok?

A Tekergőt még édesapánk építette, mi a főiskola alatt szálltunk be, kvázi kötelező nyári programként, majd 2014-ben felújítottuk. Édesapánk azóta nyugdíjba ment, és onnantól mi visszük a teljes intézményt. Ezidőtájt jött az ötlet, hogy kéne nekünk is egy pizzakemence, ugyanis sehol sem lehetett a környéken normális pizzát kapni (és lényegében még ma sem), szóval érhető módon érkezett a belső igény, hogy csináljunk egy fasza pizzát.

2018-08-16_16_39_06.jpg

Találtunk is egy mestert, aki épített nekünk egy akár 600 fokot is bíró samott kemencét, valamint ő is volt az első tanítónk pizzaügyben, majd elkezdtünk a saját fejünk után menni, mint tésztában, mind feltétekben. Végül találtunk két olyan kollégát is, aki autodidakta módon elkezdte fejleszteni azt a tésztát, amelyet most is lehet kóstolni. Előtte azért az volt a tapasztalat, hogy aki máshol dolgozott, elektromos kemencével, formában sült pizzával, annak nehezebb átállni a fatüzelés - kézzel nyújtás kombóra, így mára azt gondoljuk, az a legjobb, ha nincs semmi másfajta beidegződés ezügyben.

2018-08-16_16_44_57.jpg

Milyen stílusú pizzát készítetek?

Vékony tésztás pizzát készítünk, mely 48 órán keresztül kel, amely több ponton sem egyszerű meló. Egyrészt kell hozzá egy nagyobb hűtőkapacitás, másrészt ha elszámoljuk, akkor bizony lehet, hogy még zárás előtt ki kell mondani, hogy aznapra elfogyott a pizza.

2018-08-16_16_58_09.jpg

Mesélnétek kicsit az alapanyagokról?

Olasz alapanyagokat használunk, ezek beszállítókon keresztül érkeznek, mindenben a minőségit keressük, legyen szó sonkáról, vagy épp akár a lisztről.

2018-08-16_16_48_09.jpg

Mi a pizzátok titka?

Mindenképp a liszt. Nápolyi stílusúval kezdtünk, majd áttértünk egy számunkra sokkal jobban bevált, aprószemű lisztre. Ugyanígy először sörélesztőt használtunk, majd átálltunk a sima élesztőre, abból is csak minimális mennyiségre, ugye ezért is kelesztjük hosszan. Megy még bele só, olívaolaj, víz - és ennyi.

2018-08-16_16_55_26.jpg

Amikor gombócoljuk a tésztát, akkor is komoly hőmérséklet-kontroll van, a tészta nem mehet 26 fok fölé, különben a túlkelés veszélye fenyegeti - ez főleg nyáron szokott kihívás lenni. Végül a 400 fokos kemencében kb. 3 percig sütjük, és kész is!

2018-08-16_16_49_39.jpg

Melyek azok a pizzák, melyek a legjobban definiálnak titeket?

Az alap pizzáinkon kívül nagyon megy - és talán még nem számít szentségtörésnek - a pulled porkos, az ausztrál wagyu szegyes és a tépett marhahúsos pizza, de például van a philadelphia sajtos-szalámis-pepperónis is, őt is imádják.

2018-08-16_16_54_49.jpg

Mit gondoltok, miért érdemes hozzátok betérni?

“Jót s jól! Ebben áll a nagy titok!” Úgy gondoljuk, ha valaki tartja magát a minőséghez, a vendégek felismerik, és elkezdenek hozzá járni, még akkor is, ha árban netán magasabb is, mint a környékbeliek. Itt mifelénk rengeteg a töltött-rántott dolog, amin mi azért túlmutatunk. Nálunk van egy fura együttállása a pizzának, a barbecuenak és a magyaros kajáknak, de úgy gondoljuk, ezek olyan párhuzamosok, amelyek működnek egymással.

2018-08-16_16_55_57.jpg

Köszönöm az interjút!

2018-08-16_16_57_53.jpg

Természetesen én is kóstoltam, mégpedig a már említett Philadelphia pizzát, a Pulled porkot, amire került még egy kis hegyes erős zöldpaprika és lilahagyma is, valamint az Itália művésznevűt, melyen pármai sonka, rukkola és parmezán szolgáltatta a mammamiát.

2018-08-16_17_00_21.jpg

A pizzatészta kellemesen könnyed, ízletes, szélein ropogós volt, a feltétek pedig tökéletesen működtek rajtuk - no nem mintha ez egy percig is kérdés lett volna. Ha éppen a Balaton felé tartotok, vagy csak leugranátok egy jót kajálni, mindenképp kötelezően ajánlom a Tekergőt!

Elérhetőség: http://www.tekergoetterem.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://pizza.blog.hu/api/trackback/id/tr5814476578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása