Pizza Blog

Kérsz nápolyi pizzát? IGEN!

2019. június 19. - Jancsa Jani

Ha nápolyi pizzáról beszélünk Budapesten, természetesen az IGEN sem maradhat ki a sorból - a pizzázó megálmodójával Vidó Nórival ültem le beszélgetni a hely történetéről.

2018-12-10_14_31_50.jpg

Mesélj egy kicsit az IGENről!

"2018 decemberében nyitottunk, de ez ugye nem az első IGEN, hiszen az szintén decemberben nyílt, csak három évvel korábban, a Madách téren; és mi voltunk Magyarországon az első valódi nápolyi pizzéria.

Mit lehet tudni a pizzátokról?

Több dologból áll a valódi nápolyi pizza és minden apró részlet hatalmas fontossággal bír, legyen szó a tésztáról vagy az alapanyagokról. Mi az AVPN (nápolyi pizzaszövetség) protokollt követjük, tehát minimum 2+6 órát kelesztjük a tésztát, de ez teljes mértékben variálható üzletek függvényében - nálunk például 24 óra, de ez hosszabbra is nyúlhat. A nápolyi pizzának fontos része a sütés és a kemence - 400-450 fokról beszélünk, 60-90 másodperces sütési idővel, ezáltal nem szárad ki, a speciális nyújtási technika miatt a közepe hajszálvékony, a széle pedig levegős és kicsit ropogós.

2019-04-19_12_59_34.jpg

Milyen alapanyagokat használtok?

A paradicsom kizárólag DOP San Marzano, a sima mozzarellánk egy DOP fior di latte, egyenesen Nápolyból, ezenkívül van bivalymozzarellánk, burratank és füstölt mozzarellánk, azaz provolánk is, heti szállítással. A paradicsom érdekessége, hogy sok más pizzériával ellentétben nem fűszerezzük, hiszen a paradicsom ízét szeretnénk megmutatni, egyedül só kerül bele.A rukkolánk, valamint a különböző húsok is Dél-Olaszországból érkeznek. Fűszerként csak friss bazsalikom kerül rá, leszámítva a két borsos pizzánkat, valamint extraszűz olívaolajat is teszünk rá.

2019-04-19_12_57_20.jpg

Széleskörűen elterjedt, hogy 00-ás lisztre van szükség a pizzához - ez így is van, de arról kevesebben tudnak, hogy rengeteg ilyen liszt létezik, attól függően, hogy milyen pizzát szeretnél csinálni, milyen kelesztéssel. Nekünk a napoletana lisztek jönnek be, kipróbáltuk az összeset, és egy konkrét márka mellett tettük le a voksunkat. Aki amúgy nyitott szemmel jár, az Auchanban illetve a Lehel piacon simán talál teljesen jó pizzalisztet (kacsint-kacsint). Amit pedig még fontos megemlíteni, hogy van gluténmentes, illetve teljes kiőrlésű tészta is!

Szerinted mi a jó pizza titka?

Fontos, hogy értsd az adott technológiát, bármit is készíts. Az alapanyagokkal nem lehet viccelni, ha bármi nem jó minőségű benne, akkor viszi magával az egészet. Nagyon fontos a kemence és a hőfok, valamint a tésztakészítés a nyújtás és a sütés technikája.

2018-12-10_14_34_48.jpg

Miért pont a pizzát választottad?

Mondjam azt, hogy véletlenül? (nevet). Építészként dolgoztam, és rengeteg olyan megbízásunk volt, amikor konyhákat kellett újraépíteni. Ekkor rájöttem, hogy nagyon jól lehet a két tudásomat (Nóri amúgy gasztrobloggerként kezdte pályafutását és otthon volt a konyhatechnológiában is) ötvözni, és elkezdtem éttermi konyhákat, koncepciókat tervezni. Körülbelül 6-7 évvel ezelőtt Vida Vera barátnőm írt egy street food cikket (ekkor még csak a 200 forintos szeletbárok voltak) és ekkor eszünkbe jutott, hogy miért is ne csináljunk jó minőségű pizzaszeleteket? Utánajártam, kimentem Nápolyba, és így lett az IGEN, ami bár 3 éve nyílt, mégis ugyanennyi kutatómunka volt előtte. Ez amúgy jó értelemben félresiklott, hiszen “csak” egy jó minőségű szeletbárt akartunk, és erre föl megnyitottuk az ország első nápolyi pizzériáját. Ezért is kellett az új hely, hogy jobban ki tudjuk szolgálni a felmerülő igényeket.

2019-04-11_12_40_34-1.jpg

Mi az az "IGEN élmény", amit csak nálatok kapnak meg az ide látogatók?

Ez jelen pillanatban a legnagyobb nápolyi pizzéria, ahol kényelmesen le tudsz ülni és enni egyet, valamint nagyon szuper az alapanyagaink minősége is."

Nóri az interjún kívül még hozzátette, hogy ha az interjú után jönnétek látogatni, mindenképp érdemes asztalt foglalni, mert ezzel sokkal kényelmesebbé tehető az élmény.

2019-04-19_13_13_59.jpg

Az IGENben kóstoltakról röviden: ezek a pizzák bizony nagyon ott vannak a szeren. Az idők folyamán volt szerencsém a füstölt sajtos - tellycherry borsoshoz (san marzano paradicsom, fior di latte, provola és bazsalikom), valamint az abszolút kedvenc szarvasgombáshoz (amin a névadó krém és laskagomba található még); de ha emlékeim nem csalnak, egy ricottás-sonkás-rukkolás is boldogan várt a sorsára.

2019-04-11_13_04_24.jpg

Amit még kiemelnék, az a desszert, ugyanis nem tudom ettem-e valaha olyan jó pisztáciás sajttortát, mint itt, a limoncellós tiramisuról már nem is beszélve - nem tudom, átjött-e, de az IGEN egy kötelezően felkeresendő nápolyi pizzázó, szóval hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pizza.blog.hu/api/trackback/id/tr8214898084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása