Pizza Blog

Olaszországban fogok mindent megtanulni az igazi nápolyi pizzáról!

2018. szeptember 12. - Jancsa Jani

Az események gyorsan eszkalálódtak, ugyanis bejelentkeztem egy pizzatanfolyamra, abból is a legautentikusabbra, és meg sem álltam egyenesen Nápolyig!

img_0015.JPG

Az AVPN nem mást takar, mint Associazione Verace Pizza Napoletana, azaz a Valódi Nápolyi Pizza Szövetsége. Ők még a nyolcvanas évek közepe táján lefektették a nápolyi pizza alapreceptjét rengeteg olyan család összefogásával, akik már régóta készítik ezt a klasszikust. Ennek a szervezetnek van egy tíznapos, elég intenzív tanfolyama, melyen eléggé reprezentáljuk a magyar diákok létszámát, akik valaha megfordultak erre.

img_0101.JPG

Alapvetően a cél ennek az intenzív tanfolyamnak az elvégzésével, hogy jobban megértsem a pizza kémiáját, mitől lesz jó, mire kell odafigyelni, az anyaghasználatot, technikákat, valamint a minőségbiztosítást.

img_9967.JPG

Klasszikus nápolyi pizzának ugye két fajtát ismernek el, a Margheritát és a Marinarát, úgyhogy javarészt ezzel, illetve az alapokkal foglalkozik a kurzus: milyen a jó liszt, paradicsom, olívaolaj, bazsalikom, és nagyjából ennyi.

img_0013.JPG

Nem is tudom, mikor ültem utoljára az iskolapadban, gasztro-téren még soha, úgyhogy eléggé izgalmas a dolog, főleg, hogy reggel tíztől este hétig van oktatás. Első pár napban a fele elmélet, a másik fele pedig gyakorlat egy elég jól felszerelt konyhában, aztán néhány nap elteltével majd az egész napunkat a konyhában fogjuk tölteni, valamint megyünk obszerválni egy valódi pizzériába is.

img_0014.JPG

Eddig az első két nap ment le, volt szó az alapokról, a lisztről, majd pedig gyúrtunk és bogyóztunk pizzatésztát géppel, majd pedig kézzel is.

img_0017.JPG

A második nap anyaga már húzósabb volt, nekiálltunk végigvenni az alapanyagokat: tanultunk az olívaolajról, a paradicsomról, sajtokról, majd belekezdtünk a lisztbe is, amiről alapból napokat lehetne beszélni.

img_0097.JPG

img_0098.JPG

A gyakorlaton begyújtottuk mindkét kemencét, volt szó a fa, illetve gáz előnyeiről, hátrányairól is, azután pedig a nápolyi paskolás technikáját mutatták be, utána meg ledagasztottunk két kiló tésztát kézzel, majd 20-at géppel, melyeket végül ki is gombócoltunk.

img_0100.JPG

A kurzus végén vizsga is lesz, mely után megkapjuk azt a papírt, amit a suli állít ki - és az igaz kaland akkor fog majd csak kezdődni, hiszen hazajövünk, és nekiállunk itthoni körülmények között gyúrni a tésztát - de erről majd később.

img_0046.JPG

Ha nem szeretnél lemaradni a további izgalmas postokról a suliról, vagy van bármi, ami érdekel Nápollyal kapcsolatban, netán ajánlanátok olyan helyeket, ahová érdemes menni, és nincs benne a köztudatban, akkor azokat várjuk kommentben, vagy a Pizzaimádók Társasága releváns posztja alá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pizza.blog.hu/api/trackback/id/tr3214235573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2018.09.20. 07:37:42

Szóval ezért a blog. :) Rendben, várom, hogy mikor és hova lehet menni kóstolni. :)
süti beállítások módosítása