Pizza Blog

A Karijola-sztori

2018. augusztus 28. - Jancsa Jani

A Karijola egy három pizzériával működő lánc Horvátországban, két étterem található Zágrábban és egy Vis szigetén. Több lista is a legjobb háromba sorolta őket, úgyhogy Zágrábba látogattam, ahol a helyi étterem séfje, Mr Robert Jakic mesélt nekem a történetükről.

2018-08-11_13_10_12.jpg

Mit kell tudni az étteremről?

A Karijola egy családi vállalkozás, tulajdonosai egy házaspár, akik 20 éve nyitották az első éttermet Vis szigetén, majd olyan 6 éve nyílt a második és a harmadik lokáció Zágrábban. A tulajdonos maga is egy pizzériában dolgozott korábban, majd nyitott egy kávézót, és ezt követte a pizzéria. A szigeten lévő szezonális, csak nyáron üzemel, a két másik viszont egész évben várja a vendégeket.

Az étterem a nevét (Karijola = talicska) egy régi eszközről kapta, amit még az első étterem építésekor találtak, és gondolták, ha már ott van, miért ne legyen ez a hely neve.

2018-08-11_11_44_05.jpg

Mesélj egy kicsit a pizzátokról, mit kell tudni róla?

Római stílusú pizzát készítünk, abból is a vékonyabb, ropogós tésztájú verziót, saját recept alapján. Fatüzelésű, samott téglából építette a tulajdonos a kemencét, melyben olyan 430 fokon sül a pizza 90-120 másodpercig, és a tésztát pedig relatíve kevés ideig, 8-9 órán át kelesztjük csak.

2018-08-11_11_44_18.jpg

Honnan érkeznek a hozzávalók?

Az alapanyagok egyik fele helyi, ilyen a liszt, a zöldségek, az olaj; viszont a másik fele pedig olasz import, mint például az olíva, a prosciutto, vagy a (ne tévesszen meg a neve - a szerk.) méltán híres Francia mozzarella. Rengeteget kísérletezünk alapanyagok, arányok terén, hiszen ami egyikből elég, vagy jó, egyáltalán nem biztos, hogy a másikból is megfelelő.

2018-08-11_11_45_46.jpg

Mi a titka a jó pizzának?

Mi a Karijolánál úgy gondoljuk, hogy a túl sok feltét megöli a pizzát, ezért nem is vagyunk az amerikai stílus híve, ahol vastag tésztán rengeteg feltét található. Ahogy Nápolyban is tartják, a kevesebb néha több, és mi is ennek vagyunk a hívei. Fontos még, hogy csak jó alapanyokból lehet jó pizzát készíteni, olcsó helyettesítőkből halálra van ítélve a végtermék is.

Ha még nem tettétek meg, akkor csatlakozzatok a Pizzaimádók Társaságához, ahol sok-sok hasznos és érdekes információval gazdagodhattok!

Melyek a kedvenc pizzáitok?

Tagadhatatlan, hogy a közönségkedvenc a névadó pizzánk, a Karijola, melyen paradicsomos alapon található füstölt sonka, fokhagyma, koktélparadicsom, mozzarella, parmezán és rukkola. Ezzel szemben nekem a személyes kedvencem inkább a fehér típusú (szósz nélküli) pizzák, egy kis pancettával.

2018-08-11_13_09_20-1.jpg

Mi a hitvallásotok pizza terén, miért jöjjenek hozzátok a vendégek?

Legfőképpen jó pizzát szeretnénk csinálni, mindenfajta egyéb képmutatás nélkül. A vendégek pedig a nap végén el tudják dönteni, tetszik-e ez nekik. Lehet, hogy aki újonnan érkezik, elsőre még másra számít, másodszorra, ha visszajön már észre fogja venni a különbségeket, harmadszorra pedig már csak azon gondolkodik, hogy mikor jöjjön legközelebb.

Vannak olyan helyek, ahol olyan nehéz a pizza, hogy az ember az italát sem tudja már befejezni a végén. Nálunk inkább egy könnyedebb verzió, amit kínálunk, lehet mellé sörözni, könnyebb megemészteni - tehát az ideális pizza az, amivel várunk mindenkit.

Köszönjük az interjút - hamarosan pedig bemutatjuk, hogyan készül a Karijolában a pizza!

Elérhetőség: http://www.pizzeria-karijola.com

A bejegyzés trackback címe:

https://pizza.blog.hu/api/trackback/id/tr5514208111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása