Pizza Blog

Mi is az a deep dish pizza? - Az I55 sztori

2018. november 05. - Jancsa Jani

Lassan fél éve már nálunk is kapható Chicago üdvöskéje, a deep dish pizza, úgyhogy ennek kapcsán felkerestem a helyet, amely meghonosította, és egyetlenként tartja is ezt a pizzát: az I55-öt.

2018-08-17_15_26_07-1.jpg

A helyszínen régi ismerősként várt Kiss Péter és Dávid, ugyanis ők voltak felelősek például az általam korábban is látogatott Beer & Burger intézményért is. Most arról faggattam őket, hogyan is vették a fejükbe, hogy burger és barbecue után a pizza vonalra is rámenjenek, ráadásul nem is akárhogyan.

2018-08-17_15_07_30.jpg

Meséljetek egy kicsit a helyről, mikor nyitottatok?

2018 májusa óta vagyunk nyitva, ebben az üzletben, ami nem kicsi, viszont arra rájöttünk idejében, hogy bővíteni kell a korábbi burgeres-barbecues kínálaton, és így lett a pizza. Ezzel egyidőben húztuk elő a kalapból a deep dish pizzát, maradva az amerikai vonalon, de egy olyan hívószóval, ami itthon, de talán még Európában is új.

2018-08-17_14_52_39.jpg

Természetesen a döntést egy szakmai túra is követte, így már megvolt a repjegy a szeles városba, amikor ezerrel elkezdtük nézegetni, hogy melyik helyeket keressük fel. Furcsa volt, hogy míg barbecue téren hatalmas vendégszeretet fogadott minket, az amcsi olaszok rengeteg esetben elhajtottak minket.

2018-08-17_15_06_57-1.jpg

Melyek voltak azok a helyek, amiket felkerestetek?

Az ikonikus helyek nem maradhattak ki: Giordano's, Gino's, a Pizzeria Uno és a Lou Malnati. Sokszor trükkökkel kellett operálni, hol pizza bloggernek adtuk ki magunkat (hogy micsoda? a szerk.), hol csak sunyiban befényképeztünk a konyhára, szóval nem volt egyszerű dolgunk. Azért biztos ami biztos, beiratkoztunk egy tanfolyamra is, de ott is hamar levágták, hogy mire készülünk.

2018-08-17_15_25_48.jpg

Mi az a deep dish pizza és hogy alakult ki?

Az 1940-es években amerikában a pizzát rengetegszer előételként fogyasztották, de igény volt rá főételként is - ezért alkotta meg a Pizzeria Uno ezt a pizza pite jellegű megoldást, így már lehetett pizzát akár ebédre is enni.

Ha még nem tettétek meg, akkor csatlakozzatok a Pizzaimádók Társaságához, ahol sok-sok hasznos és érdekes információval gazdagodhattok!

A deep dish maga ugye egy mély edény (5 cm magas), gyakorlatilag egy pite, vagy tortaforma, ebben készül a pizza. Ebbe kerül a kb fél centi vastag tészta, és a feltétek sorrendje pedig pont a megszokott fordítottja: tehát először megy bele a sajt, rá a feltétek, végül pedig a paradicsomszósz. A külseje ropog, a sajt megolvad, a feltétek pedig inkább megfőnek benne, mivel a paradicsomszósz megvédi őket.

2018-08-17_14_52_45.jpg

Érdekes, hogy alapfeltétekből nincs sok eredetileg: zöld kaliforniai paprika, gomba, hagyma, spenót, csirke, szalámi és az olasz kolbászhús.

Szintén fontos alaptulajdonsága a deep dish pizzának, hogy több ember fogyasztja még a legkisebbet is, minimum 2-3 fő kell hozzá.

Miben sütitek a pizzát, és mennyi idő kell neki?

Elektromos kemencében készül a deep dish pizza, 200 fokon készül, olyan 20-25 perc alatt.

2018-08-17_15_08_16-1.jpg

Honnan szerzitek be az alapanyagokat?

A liszt beszerzéséről még nem döntöttünk, keressük még a legjobb, esetenként olasz beszállítót. A másik fontos alapanyag a mozzarella sajt: ez Szicíliából a Zappalától érkezik. Ez még mindig nem szolgáltat elegendő intenzivitást, úgyhogy egy kevés reszelhető ricottát is keverünk még bele.

2018-08-17_14_52_58.jpg

Mit gondoltok ti a jó pizzáról?

Nehéz kérdés ez, ugyanis amit mi adunk, az totálisan eltér a megszokottól. Ha betér egy új vendég, van, hogy megkérdezzük, milyen klasszikus pizzát szokott enni, és ennek megfelelően ajánlunk mi is neki a kínálatunkból, és így megvan az átvezető híd a kettő között. Mi akkor leszünk boldogok, ha minél több vendégünk megkóstolja a pizzánkat, és bár tudjuk, hogy nem lesz mindenki kedvence, de legalább tudni fognak róla, hogy ilyen is van.

2018-08-17_15_07_20.jpg

Ennyi volt az interjú, most pedig irány a konyha, és nézzük, hogyan is készül a méltán híres deep dish pizza!

Először is kikenik a tepsit, amelyben a pizza fog készülni.

2018-08-17_14_55_07.jpg

Utána fognak egy tésztát, és egy direkt erre a célra készült géppel jó alaposan kinyújtják

2018-08-17_14_56_37.jpg

2018-08-17_14_56_40-1.jpg

Majd pedig belehajtogatják a formába (az óra a szabadnapos séf kezén volt, és csak nekünk csinálta a pizzát, mielőtt még)

2018-08-17_14_57_05.jpg

Jöhetnek a feltétek: sajt, olaszkolbász, kaliforniai paprika, és rengeteg paradicsomszósz, plusz hagyma és gomba

2018-08-17_14_58_49-1.jpg

2018-08-17_15_00_24.jpg

Majd pedig irány a sütő

2018-08-17_15_01_41.jpg

Amíg készült, az előétel egy kis marhaszegyes nachos tál (merthogy itt a tex-mex vonal is képviselteti magát a barbecueval együtt) - zseniálisan jó volt!

2018-08-17_15_20_05.jpg

Hát igen, így nyúlik a sajt - a pizza pedig mennyeien finom. A klasszikus pizzához valóban nincs sok köze, inkább egy jól megpakolt pite, annak viszont perfekt. Ja igen, és nem vicc, hogy többen gyertek, én két szelettel bírtam megenni, és kampó!

2018-08-17_15_26_12.jpg

Egy szó, mint száz, ha deep dish pizzát akartok enni, irány az I55, mi pedig találkozunk a következő postunkban!

Elérhetőséghttps://www.facebook.com/i55americanrestaurant/

A bejegyzés trackback címe:

https://pizza.blog.hu/api/trackback/id/tr5114353187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zabalint 2018.11.06. 09:14:44

Ilyet mélyhűtöttként is lehet kapni, láttam már 10+ éve pizzériában is. Nem éppen a kedvencem, a jó pizza eleve vékony tésztájú.