Pizza Blog

Mi is az a deep dish pizza? - Az I55 sztori

2018. november 05. - Jancsa Jani

Lassan fél éve már nálunk is kapható Chicago üdvöskéje, a deep dish pizza, úgyhogy ennek kapcsán felkerestem a helyet, amely meghonosította, és egyetlenként tartja is ezt a pizzát: az I55-öt.

2018-08-17_15_26_07-1.jpg

A helyszínen régi ismerősként várt Kiss Péter és Dávid, ugyanis ők voltak felelősek például az általam korábban is látogatott Beer & Burger intézményért is. Most arról faggattam őket, hogyan is vették a fejükbe, hogy burger és barbecue után a pizza vonalra is rámenjenek, ráadásul nem is akárhogyan.

2018-08-17_15_07_30.jpg

Meséljetek egy kicsit a helyről, mikor nyitottatok?

2018 májusa óta vagyunk nyitva, ebben az üzletben, ami nem kicsi, viszont arra rájöttünk idejében, hogy bővíteni kell a korábbi burgeres-barbecues kínálaton, és így lett a pizza. Ezzel egyidőben húztuk elő a kalapból a deep dish pizzát, maradva az amerikai vonalon, de egy olyan hívószóval, ami itthon, de talán még Európában is új.

2018-08-17_14_52_39.jpg

Természetesen a döntést egy szakmai túra is követte, így már megvolt a repjegy a szeles városba, amikor ezerrel elkezdtük nézegetni, hogy melyik helyeket keressük fel. Furcsa volt, hogy míg barbecue téren hatalmas vendégszeretet fogadott minket, az amcsi olaszok rengeteg esetben elhajtottak minket.

2018-08-17_15_06_57-1.jpg

Melyek voltak azok a helyek, amiket felkerestetek?

Az ikonikus helyek nem maradhattak ki: Giordano's, Gino's, a Pizzeria Uno és a Lou Malnati. Sokszor trükkökkel kellett operálni, hol pizza bloggernek adtuk ki magunkat (hogy micsoda? a szerk.), hol csak sunyiban befényképeztünk a konyhára, szóval nem volt egyszerű dolgunk. Azért biztos ami biztos, beiratkoztunk egy tanfolyamra is, de ott is hamar levágták, hogy mire készülünk.

2018-08-17_15_25_48.jpg

Mi az a deep dish pizza és hogy alakult ki?

Az 1940-es években amerikában a pizzát rengetegszer előételként fogyasztották, de igény volt rá főételként is - ezért alkotta meg a Pizzeria Uno ezt a pizza pite jellegű megoldást, így már lehetett pizzát akár ebédre is enni.

Ha még nem tettétek meg, akkor csatlakozzatok a Pizzaimádók Társaságához, ahol sok-sok hasznos és érdekes információval gazdagodhattok!

A deep dish maga ugye egy mély edény (5 cm magas), gyakorlatilag egy pite, vagy tortaforma, ebben készül a pizza. Ebbe kerül a kb fél centi vastag tészta, és a feltétek sorrendje pedig pont a megszokott fordítottja: tehát először megy bele a sajt, rá a feltétek, végül pedig a paradicsomszósz. A külseje ropog, a sajt megolvad, a feltétek pedig inkább megfőnek benne, mivel a paradicsomszósz megvédi őket.

2018-08-17_14_52_45.jpg

Érdekes, hogy alapfeltétekből nincs sok eredetileg: zöld kaliforniai paprika, gomba, hagyma, spenót, csirke, szalámi és az olasz kolbászhús.

Szintén fontos alaptulajdonsága a deep dish pizzának, hogy több ember fogyasztja még a legkisebbet is, minimum 2-3 fő kell hozzá.

Miben sütitek a pizzát, és mennyi idő kell neki?

Elektromos kemencében készül a deep dish pizza, 200 fokon készül, olyan 20-25 perc alatt.

2018-08-17_15_08_16-1.jpg

Honnan szerzitek be az alapanyagokat?

A liszt beszerzéséről még nem döntöttünk, keressük még a legjobb, esetenként olasz beszállítót. A másik fontos alapanyag a mozzarella sajt: ez Szicíliából a Zappalától érkezik. Ez még mindig nem szolgáltat elegendő intenzivitást, úgyhogy egy kevés reszelhető ricottát is keverünk még bele.

2018-08-17_14_52_58.jpg

Mit gondoltok ti a jó pizzáról?

Nehéz kérdés ez, ugyanis amit mi adunk, az totálisan eltér a megszokottól. Ha betér egy új vendég, van, hogy megkérdezzük, milyen klasszikus pizzát szokott enni, és ennek megfelelően ajánlunk mi is neki a kínálatunkból, és így megvan az átvezető híd a kettő között. Mi akkor leszünk boldogok, ha minél több vendégünk megkóstolja a pizzánkat, és bár tudjuk, hogy nem lesz mindenki kedvence, de legalább tudni fognak róla, hogy ilyen is van.

2018-08-17_15_07_20.jpg

Ennyi volt az interjú, most pedig irány a konyha, és nézzük, hogyan is készül a méltán híres deep dish pizza!

Először is kikenik a tepsit, amelyben a pizza fog készülni.

2018-08-17_14_55_07.jpg

Utána fognak egy tésztát, és egy direkt erre a célra készült géppel jó alaposan kinyújtják

2018-08-17_14_56_37.jpg

2018-08-17_14_56_40-1.jpg

Majd pedig belehajtogatják a formába (az óra a szabadnapos séf kezén volt, és csak nekünk csinálta a pizzát, mielőtt még)

2018-08-17_14_57_05.jpg

Jöhetnek a feltétek: sajt, olaszkolbász, kaliforniai paprika, és rengeteg paradicsomszósz, plusz hagyma és gomba

2018-08-17_14_58_49-1.jpg

2018-08-17_15_00_24.jpg

Majd pedig irány a sütő

2018-08-17_15_01_41.jpg

Amíg készült, az előétel egy kis marhaszegyes nachos tál (merthogy itt a tex-mex vonal is képviselteti magát a barbecueval együtt) - zseniálisan jó volt!

2018-08-17_15_20_05.jpg

Hát igen, így nyúlik a sajt - a pizza pedig mennyeien finom. A klasszikus pizzához valóban nincs sok köze, inkább egy jól megpakolt pite, annak viszont perfekt. Ja igen, és nem vicc, hogy többen gyertek, én két szelettel bírtam megenni, és kampó!

2018-08-17_15_26_12.jpg

Egy szó, mint száz, ha deep dish pizzát akartok enni, irány az I55, mi pedig találkozunk a következő postunkban!

Elérhetőséghttps://www.facebook.com/i55americanrestaurant/

A bejegyzés trackback címe:

https://pizza.blog.hu/api/trackback/id/tr4614353187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zabalint 2018.11.06. 09:14:44

Ilyet mélyhűtöttként is lehet kapni, láttam már 10+ éve pizzériában is. Nem éppen a kedvencem, a jó pizza eleve vékony tésztájú.

Kelepisti · https://military-technology.blog.hu/ 2019.06.25. 22:28:37

A Pizzahut anno nálunk is árult Deep Dish pizzát, ami szerintem finom volt, aztán kivonultak. most ismét vannak Budapesten elsősorban, plázákban és néhány nem is tudom milyennek neveztem pizzákkal, erősen limitált sortimenntel.